OM Uv-Rugby


Så här spelas UV-rugby

UV-Rugby är en förkortning av undervattensrugby, vilket är en sport som spelas i den djupa delen av en bassäng. Utrustningen består utav fenor, cyklop, snorkel samt vita eller blåa mössor och badkläder. Målen, som består av två (stål)korgar, är placerade på botten av vardera långsidan. Man spelar med en boll som sjunker och som går att passa ett par meter under vattnet.


Nedan är en bra början för att se UVR och förstå spelet:

Laget är uppbyggt av två målvakter, två backar och två forwards. På bassängkanten finns sex avbytare vilka man får byta fritt med genom hela spelets gång. Ytterligare tre reserver finns och kan bytas in under spelets gång.


Matcherna spelas i 2x15 minuter effektiv tid med 5 minuters paus mellan perioderna.
Utvisning kan utdömas till spelarna om de brutit mot någon regel och denna varar då i 2 minuter. Spelet övervakas av två vattendomare samt en landdomare.


Det lag som har placerat bollen flest gånger i motståndarens korg vinner. Detta är den enda sport i världen där man spelar i tre dimensioner samt att det är en av de få lagsporter där män och kvinnor tävlar på samma villkor.


Det är ej tillåtet att attackera någons utrustning, attack på icke bollförande spelare, attack på korg (hålla i den), boll över vattenytan…
Börja spela


Låter detta intressant? Här hittar du kontakt till ledare i klubben som kan hjälpa dig att få en introduktion till sporten.
Definition


Undervattensrugby, uv-rugby, lagbollspel som utövas under ytan i 3,5-5 m djupa bassänger. Spelarna är utrustade med mörka resp. ljusa mössor/baddräkter, cyklop, snorkel och fenor. Spelet går ut på att placera en saltlösnings fylld boll i motståndarlagets på botten placerade korg. Varje lag består av en trupp på 15 spelare, varav 12 spelare deltar i en match och av vilka 6 samtidigt finns i bassängen. Den effektiva speltiden är 2 x 15 minuter. Bytena sker regelbundet med några få minuters mellanrum då i stort sett allt spel sker utan luft. Några av de viktigare spelreglerna är att slag, spark och stryptag är förbjudna. Det är också förbjudet att attackera en motspelares utrustning. Bollen får inte spelas ovanför vattenytan. Domaren kan bland annat utdömma friboll, utvisning och straff. Grenen, då kallad UV-Polo, kom till Sverige i slutet av 1960-talet och idag bedrivs seriespel och breddverksamhet för såväl herrar, damer som juniorer. Sporten har SM-status sedan 1974 (herrar) respektive 1999 (damer). Sverige är internationellt mycket framstående och har landslag för herrar, damer och juniorer.

Träningstider

Tisdagar 19.15-20.30 Äldrejunior och seniorträning
Torsdagar 19.15-21.00 Seniorträning
Fredagar 19.15-21.00 Damträning
Söndagar 16.45-18.00 Juniorträning
Söndagar 17.45-19.00 Seniorträning

Kalender